Önceki konu olan anahtar kelimeler konusuna gitmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Operatörlere Giriş
Uygulamalarımızda gerek matematiksel, gerekse karşılaştırma gibi işlemler yapmak gerekecek. Örnek olarak bir siteye giriş için kullanılan kullanıcı adı ve şifre değerlerinin doğruluğunu kontrol etmek için veritabanındaki değerle karşılaştırılması gerekir. Kullanıcı adı ve şifrenin uyması halinde giriş başarılı olacaktır. Bunlar her yazılım dilinde operatörler ile yapılır.
Atama Operatörleri
Atama operatörleri, bir değişkeni başka bir değişkene atamak veya bir değişkşene bir değer atamak için kullanılır. Bu atama işlemi yapılırken, aynı zamanda aritmetik operatörlerde kullanılabilir.
= En temel atama operatörüdür. Atamalar her zaman sağdan sola olur.
+= Soldaki değere, kendi değeri ile beraber sağdaki değeride ekleyerek soldaki değere atar. Örnek 3+=5 işleminin sonucu soldaki değerin 8 olmasıyla sonuçlanır.
-=, *= ve /= operatörleri yukarıdaki gibi aynı mantıkla çalışır.
Temel Atama Operatörü (=)
Temel atama işlemleri = operatörü ile yapılır. Sağdaki değer soldaki değişkene atılır.
int a = 1; //a değişkenine 1 değerini atadık.
int b = a; //b değişkenine a değerini atadık.
Diğer Atama Operatörleri (+=, -=, *=, /=)
Bu operatörler, soldaki değerle sağdaki değeri işleme sokar ve sonucu tekrar soldaki değere atar. Aradaki operatör hangisi ise o işlem yapılır.
a = a+5 ile a+=5 aynı işlemi yapmaktadır. Bu diğer operatörler içinde geçerlidir. Soldaki değer a+5 olur. a’ya bir değer verilmediği için böyle duruyor. Sayısal bir değer verildiği zaman mesela 2, o zaman soldaki değer 7 olacaktı.
Çoklu Atama İşlemleri
Bu yöntemde 2’den fazla değeri birbirine atayabiliriz. Örnek verecek olursak;
int sayi1 = 1;
int sayi2 = 2;
int sayilar = sayi1 = sayi2;
İşleminde tüm değişkenlerin değeri 2 olacaktır. Çünkü atama işlemleri sağdan sola oluyor ve en sağda 2 değerine sahip sayi2 değişkeni bulunmakta. sayi2 değerini sayi1’e aktarıyor. sayi1 değeri 2 oluyor. sayi1, 2 değerini sayilar değişkenine atıyor. Böylece tüm değişkenlerin değeri 2 olmuş oluyor.
İşlem Önceliği
Matematikte biliyorsanız aynı kurallar burada da geçerli. Çarpma ve bölme sonra toplama ve çıkartma şeklide işlem önceliği vardır. 3+4*5/2-4 işleminde önce 4*5 yapılır. Çıkan sonuç 20. 20/2 işlemi yapılır kalan sonuç 10 ve son olarak 3+10-4 yapılır. Bunun sonucu ise 9’dur.
Sonraki dersimiz olan kova yönteminin kullanımını yani iki değişkenin değerlerini nasıl birbirine aktarabiliriz sorusunun cevabına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.