"Enter"a basıp içeriğe geçin

C# Sabitler Nasıl Kullanılır? (Constants)

Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere C# sabitler (constants) konusunu anlatacağım. Sabitler, program boyunca değişmeyen ve değiştirilemeyen veriler veya nesneler için kullanılan bir tanımlamadır. Sabitler, programın okunabilirliğini ve anlaşılabilirliğini artırmak, hata yapma riskini azaltmak ve özel değerler için anlamlı adlar sağlamak için kullanılır. Sabitlerin avantajı, programın okunabilirliğini ve anlaşılabilirliğini arttırmasıdır. Örneğin, pi sayısını veya ışık hızını sabit olarak tanımlayarak, programda bu değerleri kullanabiliriz.

Sabitleri tanımlamak için const anahtar sözcüğünü kullanırız. Sabitlerin veri tipi ve ismi olmalıdır. Sabitlere değer atamak için = operatörünü kullanırız. Sabitlere değer atarken dikkat etmemiz gereken nokta, sabitlerin veri tipine uygun değerler atamaktır. Örneğin, int türünde bir sabite string bir değer atayamayız. Ayrıca, sabitlere sadece derleme zamanında bilinen değerler atayabiliriz. Yani, sabitlere kullanıcıdan veya başka bir kaynaktan gelen değerleri atayamayız.

Sabitleri tanımlamanın genel sözdizimi şöyledir:

const veri_tipi sabit_ismi = değer;

Örneğin;

const int sayi = 10; // sayi sabiti 10 olarak tanımlandı ve değiştirilemez
const string isim = "Ali"; // isim sabiti "Ali" olarak tanımlandı ve değiştirilemez

Sabitlerin türü yalnızca C# yerleşik türleri (int, double, string vb.) olabilir. Sınıflar, yapılar ve diziler gibi kullanıcı tanımlı türler sabit olarak bildirilemez.

Sabitleri tanımlayan sınıfta olmayan ifadeler, sabite erişmek için sınıf adını, noktayı ve sabitin adını kullanmalıdır. Örneğin:


class Matematik {
   public const double pi = 3.14; // pi sabiti tanımlandı
}

class Program {
   static void Main() {
      double yaricap = 5;
      double alan = Matematik.pi * yaricap * yaricap; // pi sabitine Matematik sınıfından erişildi
      Console.WriteLine(alan);
   }
}

Soru ve görüşlerinizi yorum kısmında paylaşabilirsiniz. Bir sonraki konuda görüşmek üzere.

C# ile ilgili diğer yazılarım için: C# – Bizneyapiyoruzki

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.