"Enter"a basıp içeriğe geçin

Java Referans Tipler

Bir önceki konu olan primitif tipler dersine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Java Primitif Tipler

String veri tipi

Karakter dizilerinin birleşmesinden oluşmuştur. Char değişkeninde tek harf ve tek tırnak kullanıyorduk. String ise daha çok karakter içeriyor ve çift tırnak içerisine yazılıyor.

String yazi1 = “Osman Anıl”;

Şeklinde tanımlanır. String bir değere başka bir String değer eklenebilir.

yazi1 = yazi1+” Özcan”;

Çıktı: Osman Anıl Özcan olur. Artı işareti metinsel ifadelerde birleştirme, sayısal ifadelerde toplama işlemi yapma anlamına gelmektedir.

Primitif tipleri, referans tipi şeklinde yazma

Bir değişkenin primitif olarak tanımlanmasının yanında o veri tipinin sınıfı ile de tanımlanabilir. Değişkenlerin veri tipleri aynı zamanda bir sınıf’tır.

int i = 1; //primitif tipindeki değişken.

Integer x = new Integer(2); //referans tipindeki değişken.

Veri tipleri aynı zamanda bir sınıf derken yukarıdaki Integer’dan bahsediliyordu. Integer bir sınıftır ve içerisinde değişik metotlar barındırır. Bu metotlara ulaşmak için x yanına nokta koymak yetiyor. Bu metotlardan ileri konularda bahsedilecektir.

Sayılarda alt çizgi kullanarak sayıları bölümleme

Bu özellik ile int, float gibi sayısal veri tipleri içinde alt çizgi kullanarak sayılardaki okunurluk arttırılabilir. Mesela telefon numarası yazıyorsunuz: 123_4_567 şeklinde tanımlandığında bu alt çizgileri umursamadan işlem yapıyor. Mesela 1_2+2_1 işlemi 12+21 olarak algılıyor. Sayıların başında ve sonunda kullanmayınız hata verir.

Lokal değişkenler

Sabit tanımlama

Programın herhangi bir yerinde değerinin değişmesini istemediğimiz değişkenleri sabit olarak tanımlarız. Sabit tanımlaması için final anahtar kelimesi kullanılır.

final int a = 1; Değer atanmadan bırakılırsa hata verir. Sabitler için en iyi örnek PI sayısı olabilir. Diğer derste tip dönüşümlerini anlatacağız. Aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Bir sonraki dersimiz olan tip dönüşümleri için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Java’da Tip Dönüşümleri Type Casting

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.