"Enter"a basıp içeriğe geçin

İzometrik Klavuz Nasıl Yapılır? [Adobe Illustrator]

İzometrik çizim yaparken kafamıza göre çizmeyeceğiz. İzometrik çizerken klavuzlardan yararlanacağız. Bu yazıda ise bu klavuzları nasıl yapabileceğinizi öğreneceksiniz.

Hazırlıklara Başlayalım

Bir tane proje oluşturduğunuzu varsayıyorum 🙂. Yeni bir layer oluşturun ve adını İzometrik şema olarak veya istediğiniz bir adı verin.

Koordinat Sistemi

Bu şemayı koordinat sistemine göre yapacağız. Bunun için öncelikle koordinat sistemini bilmeniz gerekiyor. X ve Y olarak bildiğimiz eksenler normal 2 boyutlu çizimler için kullanılan yönleri belirtir. Z açısı ile 3 boyutlu çizime olanak sağlar.

Z Eksenini Oluşturalım

Line Segment Tool (\) aracını seçelim ve bir tane uzun çizgi çizelim. Bu çizgiyi alt tuşuna basılı tutarak seçelim ve sağına doğru sürükleyip bırakalım. Bu kopyalama işleminden sonra CTRL + D tuşlarına basarak son işlemimizin tekrarlanmasını sağlayarak tek tek uğraşmaktan kurtuluyoruz. İhtiyacımız kadar çizgiyi oluşturduktan sonra hizalama işlemi yapacağız. Bütün çizgileri seçtikten sonra align penceresini açın.

Burada Align To yazısının altındaki seçeneklere tıklayın ve Align to Key Object seçeneğini seçin. Bu işlemden sonra bir tane kalın siyah çizgiyi fark edeceksiniz. Bu siyah çizgi ilk çizgimiz değilse ilk çizgiye tıklayın. Tıkladıktan sonra Distribute Spacing altındaki yerin kullanılabilir olduğunu göreceksiniz. Buraya 20 px yazın ardından hemen solundaki simgeye tıklayın (Horizontal Distribute Space). Ardından tüm çizgileri seçip gruplayalım. Aşağıdaki şekli elde ettiyseniz tebrikler.

Y Eksenini Oluşturalım

Z eksenindeki tüm çizgileri kopyalayıp yapıştırın ve seçimin kaybolmaması için bir yere tıklamayın. Ardından Rotate ile 60 derece çevirelim. Çizgileri üst üste getirin ve kenarlardan tutarak Z eksenindeki tüm çizgileri kaplayabilirsiniz. Bu işlemin aynısını x ekseni içinde uygulayacaksınız. Orada tekrardan anlatmayacağım.

X Eksenini Oluşturalım

Y ekseninin grubunu kopyalayıp yapıştıralım ve Reflect aracından Horizontal seçeneğini seçip Ok butonuna tıklayın.

Z ekseninin çizgisini ortalayarak böyle üçgen şekillerini elde edin.

Scale İşlemi

Sırada scale işlemi var. Tüm çizgileri seçin ve Scale Tool’un Vertical değerini 86,602 yazıp Ok butonuna tıklayın.

Kılavuza Çevirme

Bütün çizgileri seçin ve View > Guides > Make Guides seçeneğine tıklayın. Ardından Aynı yerden Show Guides seçin ve Layer ekranında göz simgesinin yanındaki boşluğa tıklayın ve kilit simgesinin çıkmasını sağlayın.

Son Notlar

Bir sonraki derste ise 2d yaptığınız çizimlerin nasıl izometrik çizime çevrildiğini anlatacağım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.