"Enter"a basıp içeriğe geçin

Android Nedir?

Android nedir? Android, mobil cihazlar için Linux tabanlı açık kaynak bir işletim sistemidir. Google liderliğindeki Open Handset Alliance¹ tarafından geliştirilmektedir.

Open Handset Alliance: Mobil cihazlar için açık standartlara dayanan bir araya gelen 84 firmanın oluşturduğu bir uluslararası birliktir (Vikipedi).

Android Yazılım Geliştirme Seti’nin (SDK) ilk beta sürümü 2007’de piyasaya sürüldü. İlk ticari sürüm olan Android 1.0, Eylül 2008’de piyasaya sürüldü.

Google 27 Haziran 2012 I/O konferansında bir sonraki Android sürümü olan 4.1 Jelly Bean’i duyurdu. Jelly Bean, kullanıcı arayüzünü iyileştirmek için temel olarak hem işlevsellik hem de performans açısından yenilik kazanan bir güncellemedir.

Android açık kaynaklı yazılım lisanları altında ücretsiz olarak mevcuttur. Google, kodun çoğunu Apache 2.0 lisansı altında yayınladı. Linux çekirdeği, Genel Kamu Lisansı (GNU) 2 sürümü altında yayınlanıyor.

Neden Android?

  • Açık kaynaklı.
  • Daha büyük geliştirici ve topluluk erişimi.
  • Büyüyen pazar.
  • Uygulama içi entegrasyon.
  • Azaltılmış geliştirme maliyeti.
  • Daha yüksek başarı oranı.
  • Zengin geliştirme ortamı.

Android’in Özellikleri

1. Bağlantı

GSM/EDGE, IDEN, CDMA, EV-DO, UMTS, Bluetooth, Wi-Fi, LTE, NFC ve WiMAX.

2. Depolama

Veri depolama amacıyla hafif ve ilişkisel bir veritabanı olan SQLite’ı kullanır.

3. Medya Desteği

H.263, H.264, MPEG-4 SP, AMR, AMR-WB, AAC, HE-AAC, AAC 5.1, MP3, MIDI, Ogg Vorbis, WAV, JPEG, PNG, GIF ve BMP.

4. Web Tarayıcı

HTML5 ve CSS3’ü destekleyen Chrome’un V8 JavaScript motoruyla birleştirilmiş açık kaynaklı WebKit düzen motorunu kullanıyor.

5. GCM

Google Cloud Messaging (GCM), geliştiricilerin, özel bir senkronizasyon çözümüne gerek duymadan, Android cihazlarda kullanıcılarına kısa mesaj verileri göndermelerine olanak veren bir hizmettir.

Android Uygulamaları

Android uygulamaları genellikle Android Yazılım Geliştirme Kiti (SDK) kullanılarak Java dilinde yazalır.

Geliştirildikten sonra, Android uygulamaları kolayca paketlenebilir ve Google Play, SlideMe, Opera Mobile Store, Mobango, F-Droid ve Amazon Appstore gibi mağazalarda satılabilir.

API Seviyeleri Nedir?

Android, her yeni sürüme yeni özellikler kazanarak yükselir. Bu yeni özellikleri uygulamalarımızda kullanmak için gerekli API seviyesini kullanmamız gerekir. Mesela Toolbar Android 5.0 sürümünden sonra gelmiştir (5.0 API seviyesidir). Toolbar kullanabilmek için en az 5.0 API seviyesini kullanmamız gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.